Hoe goed is uw data beschermd?

Geen enkel bedrijf kan nog zonder de digitale wereld, die dan ook flink blijft groeien. Helaas zorgt dit ook voor een groei in cyberaanvallen. Daarom blijft voor veel bedrijven informatiebeveiliging op de werkplek een van de grootste zorgen. De beste bescherming is erop toezien dat uw werknemers weten hoe zij gegevens moeten beschermen en wat de gevolgen van een cyberaanval kunnen zijn. Als u weet dat de meeste gebruikte wachtwoorden nog steeds ‘123456’ en ‘wachtwoord’ zijn, dan begrijpt u dat het verstandig is om uzelf de vraag te stellen of de databescherming binnen uw bedrijf wel optimaal is. Hieronder geef ik dan ook graag enkele tips.

 

fingerprint

 

Zijn wachtwoorden wel sterk genoeg?
U kunt uw medewerkers dwingen om een veilig wachtwoord te maken door strenge eisen te stellen aan de wachtwoorden die zij kiezen. Uw systeembeheerder heeft de mogelijkheid om regels in te voeren om een sterk wachtwoord te maken.

Laat u uw werknemers toch zelf een wachtwoord kiezen? Raad hen dan de volgende zaken aan:

  • kies een wachtwoord dat uit minimaal 8 karakters bestaat
  • gebruik zowel kleine als hoofdletters
  • maak een combinatie van letters, cijfers en symbolen
  • gebruik geen namen, verjaardagen, telefoonnummers en dergelijke
  • kies voor elk account een ander wachtwoord

Daarnaast wordt er afgeraden om een woord te gebruiken welke u in het woordenboek kunt vinden, terwijl een wachtwoordmanager juist wordt aangeraden. U kunt zich voorstellen dat het moeilijk is om verschillende wachtwoorden te onthouden die uit niet-bestaande woorden, met verschillende cijfercombinaties en speciale tekens zijn opgemaakt. Een wachtwoordmanager is hier een ideale oplossing voor, omdat u hiermee uw wachtwoord opslaat, beheert en verbetert.

 

Zorg ervoor dat software up-to-date is
Beveiligingssoftware werkt enkel optimaal als deze up-to-date is. U moet dus regelmatig updates uitvoeren, anders is uw computer niet beveiligd tegen virussen en hackers. Om er zeker van te kunnen zijn dat computers van uw werknemers steeds in orde zijn, is het verstandig om ervoor te zorgen dat updates automatisch plaatsvinden.

 

Maak back-ups
Zorg dat er steeds back-ups worden gemaakt van belangrijke gegevens naar een externe harddrive. Wordt uw bedrijf dan het slachtoffer van een veiligheidsincident, dan kan u deze back-up opnieuw installeren. Natuurlijk moet u deze back-ups veilig bewaren. Denk bijvoorbeeld aan een kluis of ander opbergsysteem met een slot. Sla de data ook versleuteld op, zodat deze onleesbaar is zonder wachtwoord. Bij voorkeur bewaart u uw back-ups op twee plaatsen: op kantoor en bijvoorbeeld in de cloud.

 

Bewaren en verwijderen fysieke informatie
Steeds meer data wordt digitaal, maar natuurlijk komen er ook nog steeds papieren documenten voorbij. Laat gevoelige (persoons)gegevens nooit op uw bureau slingeren, maar berg deze netjes op in een afsluitbare kast of kluis. Heeft u de documenten niet meer nodig? Gebruik dan een papierversnipperaar om ze volledig te versnipperen.

 

Zorg voor een veilige verbinding bij interne en externe netwerken
Of u nu vanaf thuis of een openbare locatie werkt, het is belangrijk dat u er altijd voor zorgt dat u uw gegevens veilig houdt. Als u gebruik maakt van openbare Wifi, dan is een VPN (Virtual Private Network) hiervoor een uitkomst. Terwijl u reist heeft u toegang tot zowel een privé of zakelijk netwerk als gedeelde bestanden en dit via een beveiligde en versleutelde verbinding. Voor een VPN-dienst betaalt u wel, maar door de verschillende diensten te vergelijken die beschikbaar zijn, kunt u de beste deal voor uw behoeften kiezen. En het is zonder meer een stap richting een goede databescherming.

 

Bron: Staples

 

Geplaatst in Geen categorie.